De elektronische sigaret

De elektronische sigaret

Een e-sigaret is een elektronische sigaret. Hiermee inhaleert de roker damp. Deze damp kan nicotine bevatten. Er gelden bepaalde regels voor de verkoop van e-sigaretten. Een van de belangrijkste regels is dat rokers niet jonger mogen zijn dan 18 jaar in Nederland. In dit artikel kom je meer informatie te weten over de e-sigaret. Wil je een e-sigaret vergelijken kijk dan bij de specificaties.

De geschiedenis van de e-sigaret

Helbert Gilbert vond in 1963 de eerste versie van de e-sigaret uit. Het apparaatje zetten smaakstoffen om in stoom. Deze stoom werd vervolgens geïnhaleerd. Gilbert noemde het apparaatje een tabak loze en rookvrij sigaret. De uitvinding kwam nooit verder met succes op de markt. In 2003 kwam Hon Lik met de tweede versie voor de e-sigaret. Met een elektrisch element in het appraatje verwarmde hij een vloeistofstraal. Dit werd verdampt in een propyleenglycol-oplossing. Zo kwam er een rookachtige damp vrij. Zo kon er nicotine via de longen worden ingeademd. Het model van Hon Lik werd vervolgens wel met succes uitgebracht op de Chinese markt. Deze e-sigaret werd geïntroduceerd als een hulpmiddel om te stoppen met roken. Het bedrijf dat deze e-sigaret uitbracht was Ruyan. In 2005 begon Ruyan met het exporteren van de e-sigaret over de hele wereld.

Verschillende smaak opties voor de e-sigaret

De nicotine in de e-sigaret kan een bittere smaak hebben. Vandaar dat er in de vloeistof geconcentreerde aroma's zitten. Deze aroma's kun je zelf uitkiezen. Je kunt veel verschillende smaken kiezen voor de e-sigaret. Zo zijn er diverse fruitsmaken. Maar je kunt ook kiezen voor menthol, koffie of chocoladesmaken. Denk aan smaken als mango, mint, espresso, mojito of framboos. Deze smaken zijn te verkrijgen in kleine flesjes van 10 milliliter. Deze kun je vinden in winkels, tabakszaken, maar ook online in verschillende webshops.

Oplaadbare batterijen

Naast elektrische sigaretten zijn er ook elektrische sigaren, pijpen en cigarillo's beschikbaar op de markt. De batterijen van de e-sigaret kun je opladen. De batterijen van de elektrische sigaren, pijpen en cigarillo's niet, het zijn gesloten batterijen. Sommige e-sigaretten werken alleen zodra je een knop indrukt en sommigen worden automatisch geactiveerd als je inhaleert.

Doelgroep van de e-sigaret

De e-sigaret wordt vaak geadverteerd door fabrikanten voor rokers die willen stoppen met roken. Over het gebruik van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken zijn veel verdeelde meningen. Je kunt met een e-sigaret wel de nicotine meer precies doseren.

Het Gateway-effect

Het Gateway-effect is het effect dat jongeren eerder met roken zouden beginnen door de zoete smaken. Er is nog steeds geen bewijs dat het Gateway-effect echt bestaat. Er is weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van e-sigaretten onder jongeren. De meeste jongeren die een e-sigaret gebruiken waren al rokers toen ze de eerste e-sigaret begonnen te gebruiken.

Zie ook: solas fakkel